Pages

JUST TO REMIND YOU TO BE MORE CAREFUL

Reactions: 
        Answer the phone by LEFT ear                      
cid:1.1523624817@web45608.mail.sp1.yahoo.com

Do not drink coffee TWICE a day
 cid:2.1523624817@web45608.mail.sp1.yahoo.com

Do not take pills with COOL water
 cid:3.1523624817@web45608.mail.sp1.yahoo.com

Do not have HUGE meals after 5pm
 cid:4.1523624817@web45608.mail.sp1.yahoo.com
Reduce the amount of TEA you consume
 cid:5.1523624817@web45608.mail.sp1.yahoo.com
Reduce the amount of OILY food you consume
cid:6.1523624817@web45608.mail.sp1.yahoo.com 
Drink more WATER in the morning, less at night
cid:7.1523624817@web45608.mail.sp1.yahoo.com 
Keep your distance from hand phoneCHARGERS
cid:8.1523624817@web45608.mail.sp1.yahoo.com 
Do not use headphones/earphone for LONG period of time
 cid:9.1523624817@web45608.mail.sp1.yahoo.com
Best sleeping time is from 10pm at night to 6am in the morning
cid:10.1523624817@web45608.mail.sp1.yahoo.com 
Do not lie down immediately after taking medicine before sleeping
 cid:11.1523624817@web45608.mail.sp1.yahoo.com
When battery is down to the LAST grid/bar, do not answer the phone as the radiation is 1000 times
ˆcid:12.1523624817@web45608.mail.sp1.yahoo.com  
Forward this to those whom you CARE about


TERIMA KASIH coz sudi baca :) follow me k

'10 AMALAN YANG TERBALIK'

Reactions: 


Marilah kita bermuhasabah atau menilai dan menghitung kembali tentang amalan harian kita. Kadang-kadang kita akan dapati amalan kita adalah terbalik atau bertentangan dari apa yang patut dilakukan dan dituntut oleh Islam. Mungkin kita tidak sedar atau telah dilalaikan atau terikut-ikut dengan budaya hidup orang lain. Perhatikan apa yang dipaparkan dibawah sebagai contoh amalan yang terbalik:-

1. Amalan kenduri arwah beberapa malam yang dilakukan oleh keluarga simati selepas sesuatu kematian (malam pertama, kedua, ketiga, ketujuh dan seterusnya) adalah terbalik dari apa yang dianjurkan oleh Rasulullah di mana Rasulullah telah menganjurkan jiran tetangga memasak makanan untuk keluarga simati untuk meringankan kesusahan dan kesedihan mereka. Keluarga tersebut telah ditimpa kesedihan, terpaksa pula menyedia makanan dan belanja untuk mereka yang datang membaca tahlil. Tidakkah mereka yang hadir makan kenduri tersebut khuatir kalau-kalau mereka termakan harta anak yatim yang ditinggalkan oleh simati atau harta peninggalan simati yang belum dibahagikan kepada yang berhak menurut Islam?

2. Kalau hadir ke kenduri walimatul urus (kenduri kahwin) orang kerap salam berisi (hadiah wang yang diberi semasa bersalam). Kalau tak ada duit nak dikepit dalam tangan, maka segan ia nak pergi makan kenduri. Tetapi kalau ia menziarah orang mati, tidak segan pula salam tak berisi. Sepatutnya kalau menziarah keluarga si matilah kita patut memberi sedekah. Kalau ke kenduri kahwin, tak bagi pun tak apa kerana tuan rumah panggil untuk diberi makan bukan untuk ia menambah pendapatan.

3.. Ketika menghadiri majlis pemimpin negara kita berpakaian cantik kemas dan segak tetapi bila mengadap Allah baik di rumah maupun di masjid, pakaian lebih kurang saja bahkan ada yang tak berbaju. Tidakkah ini suatu perbuatan yang terbalik.


4. Kalau menjadi tetamu di rumah orang dan di beri jamuan, kita rasa segan nak makan sampai habis apa yang dihidangkan kerana rasa segan dan malu, sedangkan yang dituntut dibanyakkan makan dan dihabiskan apa yang dihidang supaya tuan rumah rasa gembira dan tidak membazir.

5. Kalau bersolat sunat di masjid amat rajin, tapi kalau di rumah, sangat malas. Sedangkan sebaik-baiknya solat sunat banyak dilakukan di rumah seperti yang dianjurkan oleh Rasulullah untuk mengelakkan rasa riak.

6. Bulan puasa adalah bulan mendidik nafsu termasuk nafsu makan yang berlebihan tetapi kebanyakan orang mengaku bahawa dalam carta perbelanjaan setiap rumah orang Islam akan kita dapati perbelanjaan di bulan puasa adalah yang tertinggi dalam setahun. Sedangkan sepatutnya perbelanjaan di bulan puasa yang terendah. Bukankah terbalik amalan kita?

7. Kalau nak mengerjakan haji, kebanyakan orang akan membuat kenduri sebelum bertolak ke Mekah dan apabila balik dari Mekah tak buat kenduri pun. Anjuran berkenduri dalam Islam antaranya ialah kerana selamat dari bermusafir, maka dibuat kenduri, bukan kerana nak bermusafir, maka dibuat kenduri. Bukankah amalan ini terbalik? Atau kita mempunyai tujuan lain.



8. Semua ibubapa amat bimbang kalau-kalau anak mereka gagal dalam periksa. Maka dihantarlah ke kelas tuisyen walau pun banyak belanjanya. Tapi kalau anak tak boleh baca Quran atau solat, tak bimbang pula bahkan tak mahu hantar tuisyen baca Quran atau kelas khas mempelajari Islam. Kalau guru tuisyen sanggup dibayar sebulan RM20.00 satu pelajaran 8 kali hadir tapi kepada Tok Guru Quran nak bayar RM15.00 sebulan 20 kali hadir belajar pun menggeletar tangan. Bukankah terbalik amalan kita? Kita sepatutnya lebih berbimbang jika anak tidak dapat baca Al Quran atau bersolat dari tidak lulus periksa.

9. Kalau bekerja mengejar rezeki Allah tak kira siang malam, pagi petang, mesti pergi kerja. Hujan atau ribut tetap diharungi kerana hendak mematuhi peraturan kerja. Tapi ke rumah Allah (masjid) tak hujan, tak panas, tak ribut pun tetap tak datang ke masjid. Sungguh tak malu manusia begini, rezeki Allah diminta tapi nak ke rumahNya segan dan malas.

10. Seorang isteri kalau nak keluar rumah samada dengan suami atau tidak, bukan main lagi berhias. Tetapi kalau duduk di rumah, masyaAllah. Sedangkan yang dituntut seorang isteri itu berhias untuk suaminya, bukan berhias untuk orang lain. Perbuatan amalan yang terbalik ini membuatkan rumahtangga kurang bahagia.





TERIMA KASIH coz sudi baca :) follow me k

Happy always

Reactions: 
Assalammualaikum 
Hye
reader semua 

da lame xupdate blog . kihkih .
sowie semua . 

Hari ni adalah hari yg happy buat ku dan jugak adq sye iaitu NurAdilah .
kami hangout same2 wif pasangan masing2 .
Hari nie ibu dan ayah pergi kenduri kawen kwn ayah . 
adiq plx nk buat bufday dye yg da sebulan b'lalu . 
bufday dye pada 12/2 actly , tp dye xnk buat bcoz bf dye xde di sini mase tuh .
bf dye pergi PLKN mase tuh . 
so tunde sampai 19/3 . hehe :D
sian adq , sebulan da b'lalu bwu nk buat .
mula2 adq xnk buat sbb da lame bufday dye . 
tp ibu ckp buat la dgn ayie , me and bf sye ;)
nk ajak akk kuh NurAina join sekali tp dye xbalik plx . 
busy dekat merlimau . 
so kami b'4 jewk la . 
ibu soh kiteorg g b'kelah dekat tasik titiwangsa . 
hehe ;)
sonok woo !! 

nie pic tu di lihat 





we happy always together !! 

TERIMA KASIH coz sudi baca :) follow me k

heartbeat

Reactions: 

Salam.
Heartbeat ni dah heboh dekat bloggers . Katanya , lebih
bagus dari nuffn
ang . Sebelum tu , tengok benda ni sebelum i terangkan lebih lanjut , click kotak ni ada kat atas blog nie .


Cara Nak Daftar :

Pergi click website ni :



3. .click CREATE ACCOUNT n isi sume form yg berkenaan ( isi mcm biasa)


4. .masuk Password Email Address pastu tick I agreeHeartBeat's Terms of service pastu tekan continue.


5. .click
Join HB!Affiliate



6. .click Online Application
.make sure korang masuk maklumat yg betul la ( :



7. .pilih cara pembayaran yg korang nk lepas tue tick i agree and lepas tue clik continue. (pilih cheque pown boleh)

8. .click GET A CODE (macam at bawah)


9. .then Copy Code yang anda kehendaki (bertanda merah bulat) , at situ bnyk banner yg ad , pilih ikut naluri korang laa (

10. .kalau nk check earning yg korang dpt , click My HB!Affiliate


  • 11. .lepas copy , buat mcm byase
  • .Log in Blogspot
  • .Click Design
  • .Add a Gadget
  • .HTML/JavaScript
  • .paste code yg korang copy
  • save.
  • pastu ikut korg nk letak dekat mane , sidebar ke , dekat atas ke , bawah ke , mane2 n terpulang ( :

TERIMA KASIH coz sudi baca :) follow me k